Medialle

Lahden muotoiluinstituutin opiskelijat loihtivat puukerrostalon messuasunnoista aisteja herättäviä tiloja - Asuntomessut Vantaalla 10.7.  ̶  9.8.2015

Euroopan suurimman puukerrostalon esittäytyminen kesän asuntomessuilla Vantaalla herättää kiinnostusta muutenkin kuin rakennuksen runkomateriaalin osalta. Kolme As. Oy Rubiinikehä 1:ssä sijaitsevaa messuasuntoa (kohteet 2, 3 ja 4) tarjoavat kävijöille uudenlaisia tila- ja aistikokemuksia valojen, värin, äänen ja luonnonmateriaalien avulla.

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy on kerännyt kohteeseen mukaan Lahden alueen vahvaa muotoilu- ja sisustusosaamista niin alueella toimivista yrityksistä kuin opiskelijoista. Yhteistyö puukerrostalokohteessa on luonut jatkumon LADECin aiemmalle toiminnalle puukerrostalorakentamisen edistäjänä.

Tyyliltään perinteitä rikkovista sisustusratkaisuista vastaavat Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) Muotoilu- ja taideinstituutin sisustusarkkitehtuurin 3. ja 4. vuosikurssit opiskelijat. Sisustustuotteiden toimittajina ovat muun muassa Lahden seudulla toimivat HT Collection, Muurame, Eurokangas, Kera Interior, Valoarte, Novart A la Carte -keittiöt ja ovivalmistaja JELD-WEN Suomi.

PuuMera -puukerrostalon urakoitsija, Rakennusliike Reponen Oy:n toimitusjohtaja Mika Airaksela antoi opiskelijoille tehtäväksi ideoida tyypillisistä messusisustuksista poikkeavia tiloja kooltaan noin 50-neliöisiin huoneistoihin. Tavoitteena oli herättää uniikeilla ratkaisuilla erityisesti nuorten messukävijöiden kiinnostusta puukerrostaloasumista kohtaan.

Valituksi tuli lopulta kolme keskenään erilaista teemaa nimeltään "Aisti", "Kiihko" ja "Perunamaa", jotka nimensä mukaisesti tarjoavat aisti- ja tilakokemuksia sekä nostavat esille ekologista asumista kaupungissa.

"Perunamaa": modernisti mökkitunnelmainen kerrostalokoti (kohde 2)

Luonnonmukaisuutta käsittelevässä teemasisustuksessa haluttiin pohtia ratkaisuja, jotka vetoaisivat omakotitalosta haaveileviin ihmisiin ja saisivat heidät valitsemaan ekologisemman asumismuodon esimerkiksi puukerrostalossa.

Modernisti mökkitunnelmaisessa kodissa löytyy muun muassa sammalseinä olohuoneessa ja pieni piha nurmikkoineen parvekkeelta. "Huoneistoon pyrittiin saamaan perinteistä omakotiasumisen fiilistä ja rauhaa", opiskelija Aino Suikkanen kuvailee.

"Aisti": kokeiluja äänen avulla (kohde 3)

Puukerrostalon tiiviys perustuu huolellisiin elementtien liitoksiin, mistä syystä seinä- ja välipohjaelementit osastoivat esimerkiksi askelääniä tehokkaasti. Paksujen väliseinien ansiosta huoneistojen akustiikka toimii ja musiikin äänimaailma pääsee oikeuksiinsa.

Mika Airakselan toiveesta yksi opiskelijoiden sisustamista asunnoista keskittyykin äänentoiston esittelyyn. Minimalistisesti sisustettu "Aisti" lähestyy hifi-teemaa installaation keinoin.

"Tilaratkaisua ei ole suunniteltu tietylle asukkaalle, vaan tarkoituksena on korostaa aistikokemusta ja aineettomuuden tuntua äänien, valkoisen värimaailman sekä pintojen tekstuurien, kiiltoasteiden ja valonläpäisevyyden avulla. Visuaalista kontrastia syntyy mustilla yksityiskohdilla", opiskelija Aino Suikkanen kertoo.

"Kiihko": sykkivä tutkielma valosta (kohde 4)

Opiskelijoiden mielestä suomalaisten kotien sisustuksessa kiinnitetään harmillisen vähän huomioita valon ja värien käyttöön. "Kiihko"-nimisestä tilasta syntyi tästä syystä äärimmilleen viety installaatiomainen kokeilu, joka koostuu neljästä eri valoalueesta: heijastetun valon, luonnonvalon, staattisen valon ja dynaamisen valon alueista.

"Asuntomaisuutta on luotu vain tarkoin valittujen kalusteiden avulla. Pääosaa näyttelevät valon ohella erilaiset pinnat ja materiaalit", suunnittelijat kertovat.

Opiskelijoille hieno oppimiskokemus

LAMK:in sisustusarkkitehtuurin koulutusohjelmaan sisällytetty suunnitteluprosessi tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden luoda kontakteja yritysmaailmaan ja erityisesti lahtelaisiin valmistajiin. "Useita työmaakäyntejä, tapaamisia yhteistyökumppaneiden kanssa sekä kuva- ja tekstimateriaalien tuotantoa", kuvailee opiskelija Aino Suikkanen monipuolista projektia.

Uusia puukerrostalohankkeita pääkaupunkiseudulle parhaillaan käynnistävä Mika Airaksela kiittelee hyvin sujunutta yhteistyötä noin 10 opiskelijasta koostuneen ryhmän kanssa. "Tavanomaisesta poikkeavat luovat ideat ja kokeilut herättävät varmasti messuvieraissa ajatuksia puolesta ja vastaan", urakoitsija arvioi tyytyväisenä.

Lisää Rubiinikehä 1:n näyttelyasunnoista ja käytetyistä sisustusmateriaaleista: http://www.puumera.fi/asuntomessut-2015

Lisätietoja:

Rakennusliike Reponen Oy
Mika Airaksela, toimitusjohtaja, p. 0500 703 113, mika.airaksela@rklreponen.com 

Lahden ammattikorkeakoulu, Muotoilu- ja taideinstituutti sisustusarkkitehtuuri
Aino Suikkanen, opiskelija, p. 050 561 6590, aino.suikkanen@gmail.com

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
Niina Sipilä, asiakkuusneuvoja, p. 044 7048 442, niina.sipila@ladec.fi         

Lisätietoja Euroopan suurimmasta puukerrostalokohteesta:
Rakennusliike Reponen Oy
- Mika Airaksela, toimitusjohtaja, p. 0500 703 113, mika.airaksela(a)rklreponen.com       
- Hannu Saari, tekninen johtaja, p. 040 538 6833, hannu.saari(a)rklreponen.com

Kuvapyynnöt: 
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
- Niina Sipilä, p. 044 7048442, niina.sipila(a)ladec.fi

PuuMera-puukerrostalo Vantaan asuntomessuilla 2015:
Kohteen perustiedot:
- Asuinpinta-ala 10.120 m², 
- Asuntoja 186, joista ARA vuokra-asuntoa 107 ja asumisoikeusasuntoja 79 
- Korkeus 7 kerrosta (korkeimmillaan)
- Alimpaan betonirakenteiseen kerrokseen pysäköintipaikat 78 autolle

Toteuttajat ja yhteistyökumppanit
- Rakennuttajat: Suomen Vuokrakodit Oy ja TA-Asumisoikeus Oy
- KVR-urakoitsija: Rakennusliike Reponen Oy
- Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit Oy
- Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy
- LVIS-suunnittelu: Optiplan Oy
- Puuelementtien valmistus: Koskisen Oy
- Puuelementtien valmistus: VVR Wood Oy
- Puuosat: Pölkky Oy
- Sammutusjärjestelmä: Marioff Corporation
- Ikkunat: Skaala Oy
- Sääsuojaus: Lainapeite
- Gyproc: Saint Gobain Rakennustuotteet Oy
- T&K yhteistyökumppani: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy

Lisää tietoa kohteesta ja yhteistyökumppaneista: www.puumera.fi

Rakennusliike Reponen Oy on matalaenergiarakentamiseen erikoistunut rakennusliike, joka on kehittänyt yhteistyökumppaneidensa kanssa puukerrostalojen rakentamiseen soveltuvan kustannustehokkaan PuuMera-konseptin. Matalaenergiarakentamiseen tarkoitettu rakennustapa säästää sekä asuinkustannuksia että ympäristön kuormitusta. Yrityksen toimivan johdon omistama Rakennusliike Reponen on perustettu Heinolassa vuonna 1952. Tällä hetkellä pääosa urakoinnista keskittyy pääkaupunkiseudulle. Yhtiön asiakaskuntaan kuuluu maan johtavia rakennuttajia. www.rklreponen.com

Aiemmat lehdistötiedotteet