Usein kysytyt kysymykset

Paloturvallisuus

Tiukat vaatimukset paloturvallisuudessa

Palomääräykset edellyttävät, että puukerrostaloihin asennetaan automaattinen sammutusjärjestelmä. Puukerrostalot ovatkin huolellisen suunnittelun ja uusien tekniikoiden ansiosta jopa betonitaloja paloturvallisempia.
Vantaan Kivistön kerrostaloon asennettiin asuntokohtaiset korkeapainevesisumuun perustuvat sprinklerit. Vesisumu sammuttaa mahdollisen palon tehokkaasti.

Marioff Corporationin sammutusjärjestelmä on kehitetty Suomessa ja sitä on asennettu mm. Suurimpaan osaan maailmalla käytössä oleviin loistoristeilijöihin.

Kosteusturvallisuus

Rakentaminen säältä suojassa

Rakennusliike Reponen rakentaa puukerrostalot aina kuivissa olosuhteissa. Vantaan Kivistössä nosturit ja rakennustelineet sijoitettiin hupun sisälle siinä vaiheessa, kun rungon pystyttäminen käynnistyi. Suojapeiteratkaisun toimitti Ramirent.

Huolto ja elinkaari

Huolellista huoltoa, aivan kuten betonitalossa

Puukerrostalon elinkaaresta saadaan hyvällä suunnittelulla ja ylläpidolla yhtä pitkä kuin betonikerrostalon elinkaaresta. Puukerrostalon julkisivut kaipaavat huoltomaalausta 15 vuoden välein, minkä jälkeen seinistä saadaan uudenveroiset. Puujulkisivusta ei sen sijaan tarvitse ottaa näytteitä, teettää mittauksia tai laboratoriokokeita.

Passiivitalossa koneellinen ilmanvaihto pidetään aina päällä ja rakenteiden kannalta toimivalla tasolla, jotta kosteutta ei pääse kertymään. Laitteiden huolto kannattaa jättää taloyhtiöissä ammattilaisten tehtäväksi.

Rakennusliike Reponen sijoittaa ilmanvaihtokoneiden huoltoluukut aina porraskäytävään, jolloin suodattimien puhdistus puolivuosittain onnistuu asukkaita häiritsemättä.

Kustannukset

Rakentamis- ja asumiskustannukset kilpailukykyisiä

Rakennusliike Reponen on onnistunut luomaan pitkäjänteisellä kehittämistyöllä puukerrostalon PuuMera-konseptista kustannuksiltaan kilpailukykyisen. Tästä on esimerkkinä Suomen ensimmäinen viisikerroksinen puukerrostalo, vuonna 2011 valmistunut As. Oy Heinolan PuuMera, joka toteutettiin kannattavasti.
Puukerrostalon rakentamisaika on lyhyt, koska rakenteiden kuivumiseen ei tarvitse varata aikaa. Puuelementit saapuvat työmaalle asennusvalmiina. Parhaimmillaan työaikaa säästyy jopa puolet betonitaloon verrattuna.

Äänieristävyys

Rakenteet suunnitellaan akustisesti oikein

Heinolan Vierumäellä sijaitsevan puukerrostalon asukkaiden mielestä rakennus on osoittautunut luultua hiljaisemmaksi. Kodin äänimaailma on miellyttävä ja koko talossa on puun ansiosta viihtyisä tunnelma. Asuntojen välinen äänieristys vastaakin täysin betonitaloa.

Lämmöneristeiden valinnalla on oleellinen vaikutus rakenteiden ääneneristävyyteen. Onkin tärkeää, että puukerrostalon rakenne toteutetaan ääneneristyksen osalta oikeaoppisesti.

Kotimaisuus

Pääosin kotimaisista materiaaleista

Kivistön puukerrostalossa suuri osa valituista rakennusmateriaaleista on kotimaisia. Myös työ perustuu suomalaiseen osaamiseen ja puukerrostalojen rakentamisesta saatuun kokemukseen.

Kohteen puuelementit toimitti heinolalainen Koskisen Oy ja puutavaran kuusamolainen Pölkky Oy. Välipohjaelementit tulevit puolestaan VVR Wood Oy:ltä. Hankkeeseen osallistui yli 50 yritystä.

Energiatehokkuus

PuuMera jopa alittaa passiivitason

Euroopassa siirrytään vuoteen 2021 mennessä lähes nollaenergiarakentamiseen. Eniten energiaa voidaan säästää juuri uudisrakennuksissa. Energiatehokkuudessa otetaan tarkasteluun jatkossa koko rakennus, jolloin ratkaisevaa on yksittäisten rakennusosien sijasta kokonaisenergiankulutus.

Energiatehokkuudesta kertova E-luku saadaan Kivistön puukerrostalossa pysymään 90:ssä muun muassa optimoimalla hyvin suunniteltujen teknisten järjestelmien, tiiviin runkorakenteen ja energian käytön välinen vuorovaikutus.

Osa tarvittavasta energiasta saadaan auringosta. Kerrostalon katolle sijoitettu aurinkosähköjärjestelmä tuottaa 20 % kiinteistön tarvitsemasta sähköenergiasta.

Hiilinjalanjälki

Ilmastoystävällinen puukerrostalo

Sitran 2011 teettämien tutkimusten mukaan puusta rakennetun passiivitasoisen kerrostalon materiaalien hiilijalanjälki on viidenneksen pienempi kuin vastaavalla betonikerrostalolla.

Puukerrostalon rakentaminen on ekologisesti kestävää. Koko talon elinkaarenaikaiset päästöt ovat 5-11 % pienemmät kuin vastaavan betonista rakennetun kerrostalon.

Rakennusliike Reposen Vantaan asuntomessuille rakennettu puukerrostalokortteli on jo ennakolta palkittu jaetulla ykkössijalla ilmastoystävällisyydestään. Kilpailun järjestivät lokakuussa 2013 Rakennusteollisuus RT ja Green Building Council Finland.

Kivistön puukerrostalon alhainen hiilijalanjälki perustuu pieneen ostoenergian kulutukseen, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen ja materiaalivalintoihin. Rakennuksen rungossa käytettävien puumateriaalien valmistaminen on vähäpäästöistä.