Hinnaltaan kilpailukykyinen puukerrostalo kiinnostaa rakennuttajia

07.05.2014

(Joidenkin selainten kanssa on havaittu ongelmia uutisen näkymässä. Mikäli tiedote ei aukea kokonaisuudessaan selaimessasi, voit lukea sen tästä linkistä)


Euroopan suurimman puukerrostalon rakentaminen käynnissä Vantaalla

Hinnaltaan kilpailukykyinen puukerrostalo kiinnostaa rakennuttajia

Vantaan asuntomessuilla esitellään Suomen ja samalla koko Euroopan suurin puukerrostalokohde, johon valmistuu kesällä 2015 yhteensä 186 valtion tukemaa ARA-rahoitteista asuntoa. Näistä vuokra-asuntoja on 107 ja asumisoikeusasuntoja 79. 

Energiakulutukseltaan passiivitasoon yltävän PuuMera-puukerrostalon rakennuttajina toimivat Suomen Vuokrakodit Oy ja TA-Asumisoikeus Oy, joille kustannuksiltaan kilpailukykyinen puukerrostalo tarjoaa samalla asukkaiden suosimia pienikokoisia 50 - 60 -neliöisiä asuntoja.

”Erilainen vaihtoehto vuokra-asuntotarjonnassa tulee olemaan laajaa asiakaskuntaa kiinnostava. Uskommekin, että puukerrostalo mielletään ennen kaikkea kotoisaksi ja mukavaksi. Vuokra-asuntoa valittaessa mielikuvilla ja yksilöllisyydellä on laadun ja sijainnin ohella tärkeä merkitys. Tässä kohteessa nämä kriteerit toteutuvat kaikki”, Suomen Vuokrakodeista todetaan.

Yhtiö käynnistää vuokrausmarkkinoinnin jo rakentamisvaiheessa. Tavoitteena on saada kaikki asunnot vuokrattua kohteen valmistuessa.

Rakennusliike Reponen on aloittanut yli 10 000 asuinneliötä käsittävän PuuMera-puukerrostalon perustusten rakentamisen reilu kuukausi sitten. Säältä suojassa tapahtuva rakentaminen käynnistyy ensimmäisen vaiheen osalta tämän kesän aikana.

Tulevan Kehäradan varrella sijaitsevan Kivistön kaupunginosan peruskivi muurattiin 7. toukokuuta Vantaan kaupungin järjestämässä tilaisuudessa, jossa juhlapuhujana toimi asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen.

Taustalla pitkäjänteinen suunnittelutyö

PuuMera-konsepti on Rakennusliike Reponen Oy:n johdolla kehitetty liimapuurakenteisiin perustuva puukerrostalojärjestelmä, joka sisältää käytännössä testattuja rakenneratkaisuja muun muassa äänieristyksen ja paloturvallisuuden osalta.

Kokonaiskonseptin lähtökohtana on turvallinen matalaenergiarakentaminen. Reponen on yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa pilotoinut vastaavaa rakennustapaa Heinolan Vierumäelle vuonna 2011 valmistuneessa Suomen ensimmäisessä viisikerroksisessa puukerrostalossa.

Vierumäen kohde on toiminut valmistumisestaan asti esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä koko suomalaiselle puukerrostalorakentamiselle. VTT seurasi ja mittasi kahden vuoden ajan rakennuksen energiatehokkuutta ja taloteknistä toimivuutta. Vaipan ilmanvuotoluvuksi saatiin 0,50 l/h, mikä alittaa passiivitalon tiiviysvaatimuksen. Myös asukkaat ovat olleet tyytyväisiä hiljaiseen ja viihtyisään taloon.

Vierumäen puukerrostalolle myönnettiin Vuoden 2012 Puupalkinto. Palkintoraadin arvioissa todettiin, että hankkeen arvoa nosti avoin tiedottaminen sekä rakennusvaiheesta että lopputuloksesta. Myös Kivistön osalta aiheesta kiinnostuneet pääsevät seuraamaan hankkeen etenemistä www.puumera.fi -sivuston kautta.

Prosessia hiotaan eteenpäin

Vantaan Kivistöön nouseva asuinkortteli kootaan teollisesti esivalmistetuista puisista suurelementeistä ja puurunko pystytetään betonirakenteisen alimman kerroksen päälle. Puuta käytetään kaikkiaan 3000 kuutiota, mikä vastaa 120 tukkirekallista.

Rakennuksen tiiviys perustuu huolellisiin elementtien liitoksiin, joiden ansiosta seinä- ja välipohjaelementit osastoivat tehokkaasti askeläänet ja takaavat samalla hyvän palosuojauksen. Huoneistot myös varustellaan automaattisella vesisumuun perustuvalla sammutusjärjestelmällä.

Rakennusliike Reponen on osallistunut usean vuoden ajan Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n koordinoimaan Lahden seudun asumisen osaamiskeskusohjelmaan (OSKE/TEM), jonka avulla on edistetty puukerrostaloihin liittyvää tutkimusta ja alan toimijoiden yhteistyötä Etelä-Suomen alueella.

”Kivistön PuuMera tarjoaa jatkokehitysmahdollisuuden, jossa puukerrostalon suunnittelutyökaluja, rakentamisprosessia, taloteknisiä järjestelmiä ja rakentamisvaiheen sääsuojaratkaisuja tutkitaan ja kehitetään edelleen”, tekninen johtaja Hannu Saari Reposelta kertoo.

Puisten kerrostalojen rakentaminen on päässyt Suomessa käyntiin vuonna 2011 julkaistujen uusien palomääräysten myötä, jotka sallivat puun käytön 5 ̶ 8 kerroksisten asuin- ja toimistotalojen runkorakenteissa. Eri puolille maata on parhaillaan suunnitteilla yli 6000 puukerrostaloasuntoa.

Seuraa PuuMera-puukerrostalon rakentamista: www.puumera.fi

Lisätietoja Euroopan suurimmasta puukerrostalokohteesta:
Rakennusliike Reponen Oy
- Mika Airaksela, toimitusjohtaja, p. 0500 703 113, mika.airaksela(a)rklreponen.com 
- Hannu Saari, tekninen johtaja, p. 040 538 6833, hannu.saari(a)rklreponen.com

Kuvapyynnöt:
Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy
- Niina Sipilä, p. 044 7048442, niina.sipila(a)ladec.fi

PuuMera-puukerrostalo Vantaan asuntomessuilla 2015:
Kohteen perustiedot:
- Asuinpinta-ala 10.120 m²,
- Asuntoja 186, joista ARA vuokra-asuntoa 107 ja asumisoikeusasuntoja 79
- Korkeus 7 kerrosta (korkeimmillaan)
- Alimpaan betonirakenteiseen kerrokseen pysäköintipaikat 78 autolle

Toteuttajat ja yhteistyökumppanit:
- Rakennuttajat: Suomen Vuokrakodit Oy ja TA-Asumisoikeus Oy
- KVR-urakoitsija: Rakennusliike Reponen Oy
- Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit Oy
- Rakennesuunnittelu: Finnmap Consulting Oy
- LVIS-suunnittelu: Optiplan Oy
- Puuelementtien valmistus: Koskisen Oy
- Puuelementtien valmistus: VVR Wood Oy
- Puuosat: Pölkky Oy
- Sammutusjärjestelmä: Marioff Corporation
- Ikkunat: Skaala Oy
- Sääsuojaus: Lainapeite
- Gyproc: Saint Gobain Rakennustuotteet Oy
- T&K yhteistyökumppani: Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy


Lisää tietoa kohteesta ja yhteistyökumppaneista: www.puumera.fi


Rakennusliike Reponen Oy on matalaenergiarakentamiseen erikoistunut rakennusliike, joka on kehittänyt yhteistyökumppaneidensa kanssa puukerrostalojen rakentamiseen soveltuvan kustannustehokkaan PuuMera-konseptin. Matalaenergiarakentamiseen tarkoitettu rakennustapa säästää sekä asuinkustannuksia että ympäristön kuormitusta. Yrityksen toimivan johdon omistama Rakennusliike Reponen on perustettu Heinolassa vuonna 1952. Tällä hetkellä pääosa urakoinnista keskittyy pääkaupunkiseudulle. Yhtiön asiakaskuntaan kuuluu maan johtavia rakennuttajia. www.rklreponen.com

20.11.2015PuuMera jaetulla toisella sijalla kilpailussa RIL-palkinnosta
14.10.2015Puupalkinto 2015- ehdokkaana
13.10.2015Helsingin ensimmäiset puukerrostalot Honkasuolle
07.09.2015Spirit of Nature palkinto
12.08.2015Asuntomessut Vantaalla päättyivät, messuilla vieraili 138 748 kävijää
04.08.2015Puurakentamisen edut MTV - Huomenta Suomi
06.07.2015 9:00Lahden muotoiluinstituutin opiskelijat loihtivat puukerrostalon messuasunnoista aisteja herättäviä tiloja
07.05.2015Rantasalmi-palkinto: Toimitusjohtaja Mika Airaksela, Palkinto myönnetään puurakentamisen puolustajalle, kestävän kehityksen pioneerille
28.04.2015Puukerrostalo kutsuu - tulevan asukkaan haastattelu
17.04.2015Rubiinikehä 1:n asuntomessukohteet

Siirry arkistoon »